Skolen må ta ansvar!

Et av media, politikere, foreldre og velgeres klassiske svar på et hvilket som helst problem/utfordring/overraskelse knyttet til barn og ungdom er å legge vekt på at skolen må komme på banen, og/eller ta ansvar. Det er egentlig ikke så overaskende at de sier dette, det er få som tilbringer så mye tid sammen med den oppvoksende slekt som ansatte i norsk skolevesen, og la ha det på det rene. Vi gjør så godt vi kan, med de ressursene vi har.

Det som er fascinerende med Norge er hvilke løsninger man ser på utfordringer knyttet til barn og unge. Den løsningen man griper raskt til å putte mer inn i skolen, det er stadig nye oppgaver som skal løses eller tas ansvar for. Her er et lite utvalg av eksempler fra de siste årene om hva man mener  skolen bør ta ansvar for:

15.1.10, Klassekampen: Skolene må ta ansvar for å lære kunstnere økonomisk sans

13.7.10, Fedrelandsvennen : Skolene må lære bort privat økonomi

2.8.10, Adresseavisa: Konflikthåndtering må inn i skolen

23.12.10, Dagens Næringsliv: Sv mener at valgfag må inn i skolen

18.3.11, Nordlys: Skolene må ta ansvar (for kostholdet)

09.4.11, Dagbladet: Barna opp på Scenen ( Skolen trenger et kulturløft)

24.8.11, Integrering/likestilling må inn i skolen

7.9.11, Romerikeblad: Kunnskap må inn i skolen

2.11.11, Dagbladet: Den seksuelle skolesekken

Desember 2011, BA,Brønnøysund, Itroms, Klassekampen osv: Innfør Demokratifag i skolen

15.2.12, Bergens Tidene: Skolene må lære elvene å behandle hverandre pent på nettet.

16.2.12, Dagsavisen: Mer gym i skolen Ingen av disse poengene er dårlige, og de er alle viktige.

Dette er bare et tilfeldigutvalg basert på søk i A-tekst med søkerordene «Skolen må». Jeg er sikker på at viss du følger med i nyhetene, og hører  Dax18, i løpet av den neste uka så vil denne lista med letthet kunne forlenges.

Det som forundrer meg er tydeligvis hvor lite media, politikere, foreldre og velgere vet , eller bryr seg om/med å finne ut, hva skolen driver med. Viss man tar seg tiden til å lese læreplanene, noe jeg anbefaler,  for en VG1 elev på SSP i Naturfag, Matematikk, Engelsk, Norsk, Samfunnsfag, Geografi, Kroppsøving og Fremmedspråk så vil man for det første oppdage at overaskende mange av de overnevnte punktene allerede er dekket.

Det andre man vil legge merke til, viss man tar seg tia, er at til sammen utgjør disse læreplanene 92 A4 sider med beskrivelse av hva eleven skal lære i løpet av VG1. Den tiden, ressursene og lærerne, skolen allerede har til rådighet for å dekke dette er allerede strukket tynt utover fjøla. Viss det er slik at media, politikere, foreldre, velgere ønsker at det skal mer inn i skolen så må man gjøre noe mer enn å si at skolen må ta ansvar. Det er nemlig lett, og enkelt å kreve at andre skal gjøre noe. Å gjøre noe selv derimot, det er en helt annen sak. Valgene man kan gjøre kan være å enten drastisk øke timetallet en elev skal være på skolen slik at det blir tid til å undervise, vurdere og evaluere de nye målene og fagene. Eller man må bestemme seg for at noe skal ut. Vil man opprette et nytt fag, f.esk «Demokratifag», innenfor de eksisterende rammene,så må man velge å fjerne noe. Det er ikke plass til flere fag, mål eller vurderinger innenfor de eksisterende rammene og krav.

En siste løsning, min personlige favoritt er å slutte å legge det hele å fulle ansvaret for den oppvoksende slekt på skolen, og heller tilbakeføre en god del av oppdrager-/opplæringsansvaret for barn til der det hører hjemme, nemlig hos foreldrene.

Reklamer

6 kommentarer om “Skolen må ta ansvar!

  1. Det var et godt innlegg i debatten rundt skolens ansvar. Som du sier, vi gjør så godt vi kan og det er legitimt å etterspørre foreldrenes ansvar her! Les læreplaner før du skriver artikkel i avisen er også et godt råd. Eller som vi sier på skolen ; gjør leksene dine journalister og samfunnssynsere!

  2. Er så ufattelig enig med DU, det som faktisk er verre e jo at den tiden elevene har brukt i alle år nu ønskes begrenset, slik at de ikke skal gjøre noe hjemme. da dette «strider» mot arbeidsmiljøloven eller hv de nu kalte det……. Sier bare jojo, det som BURDE ha vært på tapeten er at Skolen må få FORELDRENE PÅ BANEN.

    Du er herved lagret i min like å lese liste. God helg

  3. Jeg oppdaget akkurat bloggen din, og ELSKER den. Du sier akkurat det jeg ofte tenker, men kanskje ikke klarer å formidle så godt som deg. Fortsett å skrive. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s