Til tredjeklasse ved reisens slutt

I år har jeg hatt privilegiet av å få holde lærernes tale for avgangselevene på Sandvika vgs. Det er alltid vemodig å se elever man har fulgt i tre år bli borte, men det er også veldig riktig. Jeg ønsker alle elever som har avsluttet 3-klasse vgs i år lykke til videre med hva enn de har tenkt å gjøre.

Til tredjeklasse ved reisens slutt (Det talte ord gjelder)

Det finnes kun to ting elever, og intergalaktiske haikere, trenger å vite. For det første: husk alltid å pakke med et håndkle, for det andre: Det er ingen grunn til panikk.

 

Dere har nå fullført 13-år med skolegang, og er lykkelig i troen om at dere nå er ferdig. Siden jeg er lærer så er det min jobb å helle kalt vann i årene deres, og påpeke hvor galt dette er. Disse 13 årene som dere så ettertrykkelig har feiret at dere er ferdig med, er egentlig kun forspillet til utdannelsen deres. De fleste av dere kommer nok til å bruke et sted mellom tre og syv år til før dere overhode er ferdige med noe som dere vil mene er verdt å kalle en utdannelse. Men det ingen grunn til panikk av den grunn.

 

De neste årene kommer til å bli definerende for dere.

Dere kommer til å finne ut hva dere vet hva dere vil bli, helt til dere finner ut at det var noe helt annet dere vil bli.

Dere kommer antagelig til å møte minst en person som dere kommer til å tro er den rette for dere, og dere kommer sikkert til å oppdage minst en gang at dette ikke stemte.

Dere kommer til å finne ut hvem dere vil bli, og det som kommer til og overaske dere er at det sannsynlig er en helt annen en den dere trodde dere skulle bli.

Så viss ting virker litt diffust akkurat nå så husk: Det er ingen grunn til panikk.

 

Flytt hjemmefra, flytt helst så langt hjemmefra som du klarer, det god for deg.  «Jammen, jeg kan bo i kjelleren hjemme, det er jo så praktisk,» tenker du kanskje. Nettopp, det er praktisk, det skal ikke være praktisk. Du skal hoppe på den dype enden av bassenget og svømme nå, du skal ikke rote rundt i plaskebassenget. Du trenger å sitte foran et kjøleskap som inneholder en halvflaske ketchup, en tør ost og kanskje, bare kanskje, en pakke nudler når det er en uke igjen til stipendet kommer.  Du trenger å møte de kule, de rare, de sære, de skremmende og ikke minst de fantastiske menneskene på lesesalen, i kollokviene, i kollektivet som du ellers ikke ville ha møtt, så husk å pakk håndkle

Du er ung, du trenger å se Norge, du trenger å se verden, du trenger å møte nye mennesker.  Ingen av tingene kan gjøres som ferie med base i mamma og pappas kjeller.  (Jeg skal i tillegg fortelle dere en hemmelighet. Foreldrene deres kommer til å savne dere, og når dere ikke bor hjemme kommer de til å synes alle de irriterende vanene deres er sjarmerende (og de kommer til å lure på hva du vil ha til middag, og om du vil låne bilen). )Så flytt hjemmefra, men husk håndkle.

 

Gjør mer enn bare å tenke på øyeblikket, tenk ikke bare på kortsiktig vinning og hva som er populært her og nå.  Det endrer seg alltid uansett. Søk derimot kunnskap, og viten, om mer enn det du akkurat trenger i øyeblikket. Kunnskap gir karakter, kunnskap gir dannelse, og etter sigende gir kunnskap også makt (eneste ulempen med det er som dere vet hva man sier om makt). Husk at kunnskap for kunnskapens skyld er verdt det, kunnskap er ikke forbruksvare, det er livsendring så vær villige til å endre livene deres.  Det er ingen grunn til panikk av den grunn.

 

Nå har jeg gjort det som er forventet av en lærer:

Jeg har formant

Jeg har belært

Jeg har dosert.

Nå gjenstår bare avslutningen, men før det så har jeg lyst til å si en ting til dere, eller kanskje det er riktigere å si en ting for dere (og her hjelper det å ha fulgt med i norsktimen for å ta referansene):

For de av dere som tenker på å si det, men ikke gjør det.

For de av dere som ønsker å si det, men ikke gjør det.

For de av dere som gjerne vil si det, men ikke gjør det.

Dette er for dere:

«Nu farvel! fordømte Skole.

Nu farvel! mit Fængselshul.

En min Sjel for snever Kjole

Var Du — Din By et Rakkerhul.»

 

Så på vegne av kollegiet på Sandvika vgs:

«Dere tenker kanskje at dette er et endelig farvel, vi vet at det kun er snakk om et midlertidig På gjensyn.»

Lykke til med livet, det vil bli spennende.

Og ikke glem:

Pakk håndkle, og viktigst av alt:

Det er ingen grunn til panikk.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s